Ιστορία του Krav Maga

Ο Imi Sde-Or, παλαιότερα - Imrich Lichtenfeld, ο ιδρυτής του KRAV MAGA γεννήθηκε ο 1910 στην Ουγγαρία και μεγάλωσε στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι όπου ο αθλητισμός, ο νόμος και η κεντροευρωπαϊκή παιδεία ήταν σεβαστά και επιθυμητά, δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο Imi έγινε ένας δραστήριος και καταξιωμένος αθλητής, παλαιστής και πυγμάχος.

Ωστόσο, στα μέσα του '30, ο Imi αισθάνθηκε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει τις δεξιότητες του ως πυγμάχος στους δρόμους για να προστατέψει τις Εβραϊκές συνοικίες από τον όλο και αυξανόμενο αριθμό φασιστών και αντισημιτισμών που κατέκλυζαν τη Μπρατισλάβα εκείνο το καιρό. Έχοντας γίνει στόχος των τοπικών αντισημιτικών αρχών, ο Imi εγκατέλειψε το σπίτι του, την οικογένεια του και τους φίλους του το 1940 με το τελευταίο πλοίο που τους φυγάδευε από την Ευρώπη και από τον ασφυκτικό κλοιό των Ναζί.


1944

Όταν έφτασε στη Παλαιστίνη, τον δέχτηκαν στη στρατιωτική οργάνωση Haganah του Ισραήλ (πριν γίνει κράτος). Χάρη στη μεγάλη του εμπειρία και τις δεξιότητες του ως πυγμάχου, ο Imi δίδαξε στους στρατιώτες της Haganah αυτά που είχε αφομοιώσει και συστηματοποιήσει.

1948

Το 1948, όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, ο Imi έγινε ο πρώτος εκπαιδευτής φυσικής κατάστασης και KRAV MAGA στις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ (IDF – Israeli Defense Forces). Υπηρέτησε ένστολος τη πατρίδα του για 20 χρόνια κατά την διάρκεια των οποίων ανέπτυξε περαιτέρω και βελτίωσε το δικό του τρόπο αυτοάμυνας και πάλης

1964

Αφού αποσύρθηκε από το στρατό, ο Imi θεώρησε ότι το KRAV MAGA μπορεί και πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες και των απλών πολιτών - άντρες, γυναίκες και παιδιά. Ανεξαρτήτως από το πως, που και ποιον δίδασκε ο Imi φρόντιζε πάντα να προωθεί τις δικές του παγκόσμιες αρχές: σεβασμό για τους συναδέλφους του, αποφυγή κατάχρησης δύναμης, μετριοφροσύνη, φιλειρηνική συμπεριφορά, αυστηρή τήρηση της ευγενούς άμιλλα.

Μέχρι και τις τελευταίες του μέρες (έφυγε τον Ιανουάριο του 1998), ο Imi στα 87 του χρόνια συνέχισε να αναπτύσσει τεχνικές, ιδέες και διδακτικές μεθόδους KRAV MAGA με τη βοήθεια του αφοσιωμένου του μαθητή Eyal Yanilov.